Synspunkt eller standpunkt?

Var det et synspunkt eller et standpunkt du la frem på det siste møtet?

Et synspunkt er en foreløpig oppfatning eller mening som du deler med eller «syner» for andre. Et standpunkt er en mening som du «står» ved, og som du er forberedt på å forsvare. Å vite forskjellen på de to kan være avgjørende for hvor vellykkede dine møter er.

La du frem synspunkter eller standpunkter i ditt siste møte? Forskjellen kan være avgjørende og du skal være bevisst på når du gjør hva.

Tenk tilbake på ditt siste møte. Det kan være et teammøte, et ledermøte eller et styremøte. I dette blogginnlegget vil jeg få deg til å reflektere over hvorvidt du fremmet dine meninger som synspunkter eller som standpunkter.

Jeg tenker nemlig at denne forskjellen kan ha stor betydning for prosessen i slike møter og dermed også for beslutningene. Jeg mener derfor at du burde bidra til å få frem ulike synspunkter tidlig i en diskusjon og heller spare standpunktene til senere i prosessen. Dette vil gi en bedre gruppedynamikk, men sannsynligvis også bedre beslutninger. 

Hva er et synspunkt?

Et synspunkt er en foreløpig oppfatning eller mening som du deler med eller «syner» for andre. Hvorfor foreløpig? Jo, fordi du har en oppfatning av at du ennå ikke har tilstrekkelig informasjon til å kunne være mer bastant.

Når du fremmer et synspunkt, og de andre som er tilstede gjør det samme, kan dere vurdere de ulike synspunktene sammen – uten at det er et sterkt eierskap eller prestisje knyttet til noen av dem. Du gjør med andre ord ditt synspunkt til gjenstand for endring.

Hva er et standpunkt?

Et standpunkt er en mening som du «står» ved, og som du er forberedt på å forsvare. Du har dermed en oppfatning av at du har fått tilstrekkelig med informasjon, og at du på bakgrunn av dette, har avsluttet vurderingen av andre mulige løsninger. Du er dermed lite påvirkelig for andre innfallsvinkler, men er mer opptatt av å overbevise de andre i gruppen om at ditt standpunkt er det beste og det riktige.

Uttrykk

Når du fremmer dine synspunkter, benytter du gjerne uttrykk som:

  • Jeg tenker at….
  • Dette har jeg foreløpig ikke satt meg godt nok inn i, men….
  • Jeg tror kanskje at….

Når du fremmer standpunkter, benytter du ofte uttrykk som:

  • Jeg mener bestemt at….
  • Det er ikke noen tvil om at…..
  • Det eneste rette her er…… 

Gruppedynamikk

Formålet med en diskusjon eller beslutningsprosess, er som oftest å komme frem til en best mulig løsning eller konklusjon. For å oppnå dette er det hensiktsmessig å få frem ulike innfallsvinkler og løsningsforslag. Her vil ulike personer i gruppen dele sine synspunkter i den hensikt å bidra til et godt sluttresultat.

Men hva kan skje dersom du fremmer et standpunkt (for) tidlig? Dette er i hvert fall noen mulige og uheldige konsekvenser av dette:

  • Resten av gruppen kan bli irritert av «utålmodigheten» din og oppfatte det som mangel på respekt.
  • Det kan gi en ubevisst forankring (anchoring bias*) ved at all diskusjon nå kretser rundt dette standpunktet.
  • Dersom du i utgangspunktet har en sterk posisjon i gruppen, kan dette legge unødig press på de øvrige.

Ansvarliggjøring

Alle i en gruppe kan og bør bidra til en god prosess. Det er fullt mulig å si «kan du vente litt med det forslaget til vi har kommet litt lengre ut i diskusjonen». Dersom gruppen har en fasilitator eller leder, er det primært dennes oppgave å styre diskusjonen gjennom ulike faser. Du kan da dele opp prosessen gjennom først å innhente relevant informasjon og dele synspunkter, for så å la gruppens medlemmer stille utdypende spørsmål til hverandre og til slutt be om konkrete løsningsforslag som man i fellesskap diskuterer. Uttrykket «hold your horses» kan være en god huskeregel i slike prosesser.

Uttrykket «hold your horses» kan være en god huskeregel

Utfordring

Ta gjerne med deg mine refleksjoner inn i ditt neste møte og observer de andre deltagernes adferd. Prøv også å være en bedre «møteutgave» av deg selv. Klarer du å holde igjen? Kan du bidra til at saken får flere innfallsvinkler før dere snevrer inn diskusjonen og finner den beste løsningen?

Artikler
Nyhetsbrev

*Ved å legge inn navn og e-post samtykker du i å motta e-post fra Servantleader.no. Du kan melde deg av når du vil.

Share
Scroll to Top